header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto
 

Scheidsrechters

Shinty moet als club zelf scheidsrechters regelen voor alle thuiswedstrijden die niet onder tophockey vallen. Het is dus belangrijk dat we onze clubscheidsrechters goed opleiden en dat voor iedereen de regels bekend en duidelijk zijn. Als scheidsrechter ben je namelijk een vertegenwoordiger van onze club en heb je de mooie, maar ook belangrijke taak om een wedstrijd te leiden. 

Scheidsrechterscursus
De KNHB verplicht alle senioren en de jeugd vanaf B-elftallen hun kaart te halen. Het bestuur van Shinty vindt het van groot belang dat iedereen dat dan ook zo spoedig mogelijk doet. Immers, als iedereen in een team zijn kaart heeft, valt het aantal fluitbeurten per speler mee: die zijn dan over het hele team te verdelen.

Leden van B-elftallen krijgen automatisch in de voorcompetitie een uitnodiging om hier aan deel te nemen. Eventueel andere geïnteresseerden zoals coaches, teammanagers en 2e jaars C-spelers kunnen zich voor deze cursus aanmelden door een mailtje te sturen naar [email protected].

Je kunt de cursus gewoon thuis volgen op je computer of tablet via een e-learning website. Geen lastig leerwerk, maar door middel van het beantwoorden van vragen in zes modules leer je de regels in ongeveer 3 uur studietijd. Daarna volgt een examen o.l.v. de KNHB in het Shinty clubhuis en geven we een uurtje vooraf nog extra uitleg om zo zonder veel moeite te slagen.

ClubScheidsrechter Plus (CS+)
Als je al enige tijd als clubscheidsrechter fluit en dit erg leuk vindt kun je mogelijk in aanmerking komen voor de vervolgopleiding ClubScheidsrechter Plus (CS+). Deze opleiding van ongeveer één seizoen wordt persoonlijk aangemeten waarbij je onder begeleiding van een leercoach alle kneepjes van het vak leert. Zo werk je samen naar de eindtoets van de KNHB en word je zo officieel CS Plusser met eigen CS+ shirt. Interesse, stuur dan een mailtje naar [email protected].

Spelregels
De spelregels Veld- en Zaalhockey vind je hier

Vragen?
Heb je vragen over de scheidsrechterscursus of over het fluiten van een wedstrijd, stuur een mail naar [email protected]


Aandachtspunten 
We zetten de belangrijkste aandachtspunten voor de scheidsrechter op een rij en geven de (beginnende) clubscheidsrechter ook nog enkele tips.
 
Voor de wedstrijd
1. Als scheidsrechter ben je uiterlijk 15 minuten voor aanvang van de wedstrijd aanwezig. Maak kennis met de medescheidsrechter en probeer afspraken te maken over de onderlinge communicatie.
2. Je bent als scheidsrechter in bezit van de scheidsrechterskaart, een fluitje, een notitieboekje, een pen/potlood, kaarten en instrument voor de tijdswaarneming.
3. Voor de herkenbaarheid zijn de scheidsrechters verplicht een daarvoor bestemde jas/shirt te dragen in een andere kleur dan die van de teams.
4. 10 minuten voor aanvang van de wedstrijd worden de scheidsrechters op het veld verwacht voor de controle van het veld, cornervlaggen, doelen en kennismaking met de coaches. 
5. 5 minuten voor aanvang van de wedstrijd wordt er getost met de aanvoerders. Maak afspraken over tijdstip, lijn-up en start van de wedstrijd.
6. Vlak voor aanvang van de wedstrijd wordt er een lijn-up uitgevoerd, waarbij de scheidsrechters (als derde team) tussen de teams in staan en hieraan deelnemen.
 
Na de wedstrijd
1. Stel je centraal op na het eindsignaal om de gelegenheid te geven aan spelers en coaches om je een hand te geven.
2. Vraag spelers de cornervlaggen op te ruimen als het de laatste wedstrijd van de dag betreft.
3. Bevestig de eindstand, gegeven kaarten e.d. meteen in LISA zodat coaches deze kunnen bevestigen.
 
Bedankt voor het fluiten!
 
Tips voor clubscheidsrechters
Naarmate je ervaring met fluiten groter is, kun je je aandacht op andere gebieden richten. Finetuning van houding, looplijnen, regelkennis en het aanleren van technieken die bij moeilijke wedstrijden noodzakelijk kunnen zijn, komen hier aan de orde.

Houding en fluiten
- Fluit luid en duidelijk. Zo kom je zelfverzekerd over en hoort iedereen dat je fluit.  
Probeer te variëren in je fluitsignalen: bij fysieke, harde en (andere) opzettelijke overtredingen fluit je harder en strenger dan bij kleine, onopzettelijke overtredingen.
- De fluit (Fox40) die vele van jullie van Shinty hebben gekregen bij het examen geven een helder signaal waarmee je goed kunt variëren in hardheid en toon. 
- Geef duidelijke aanwijzingen met je armen kort na het fluitsignaal. Strek je arm(en) horizontaal; alleen voordeel duid je met een schuin gestrekte arm aan.
- Maak jezelf groot. Straal autoriteit uit.
- Een vrije slag voor de aanval geef je aan met je rechterarm, een vrije slag voor de verdediger met je linkerarm.
- Degene die fluit wijst aan. Doe dit niet allebei, omdat de kans bestaat dat je tegen elkaar in wijst. Wijs uitsluitend als je collega naar je kijkt en dus actief om advies vraagt.
- Sta met je rug naar de zijlijn. Zorg dat je door je houding altijd open staat naar de situatie op het veld en dat je je hoofd zo min mogelijk hoeft te draaien om het hele veld te overzien.

Positie in het veld
- Zorg dat je de juiste looplijn hebt. Standaard is dat de ‘hockeystick’.
- Als de bal op de ‘andere helft’ is, loop je langs de zijlijn mee tot 5 à 10 meter voor de 23-meterlijn. Wanneer de bal langere tijd bij de zijlijn van je collega is, is het verstandig wat naar binnen te trekken.
- Vanaf jouw 23-meterlijn buig je af richting het tweede streepje op de achterlijn (rechts van het doel).
- Loop altijd vóór de aanval uit als het spel jouw kant op komt; dan zie je beter wat er gebeurt.
- Doe dit tot in de cirkel. De ‘hockeystick’ route gaat echt ver de cirkel in, tot enkele meters van de rechterdoelpaal, bij de achterlijn.
- Ben je ervan bewust dat een speler bij een fluitsignaal altijd naar de scheidsrechter kijkt. Wanneer je dicht bij de plaats van overtreding staat, accepteren spelers je beslissingen eerder dan wanneer je op afstand staat en daardoor minder goed zicht hebt op wat er gebeurt.

Heel veel succes en plezier met het fluiten!